HTML

Gondolataim a Világ dolgairól

Először konkrét témaáról szerettem volna írni, de ugy döntöttem írok inkább a gondolataimról.

Friss topikok

  • dir3c: Aszem erről beszélsz. diractheory.blogspot.com Bár a linken nem a kétréses kisérlet van leírva. ... (2009.10.25. 16:39) Valószínűség
  • Toma001: Csakhát sokan azt hiszik, hogy a génjeinkbe van a gyarlóság. Hogy az ember eleve rossznak születik... (2009.01.20. 23:54) Irányelv

Linkblog

Tudatosság

2009.02.04. 13:40 Toma001

Vannak olyan környezetkímélő dolgok, amelyet az egyszerű ember is megtehet azért, hogy kissé környezettudatosabb legyen. Ilyene alapvető például, hogy nem fogadom el a szórólapot. Sosem értettem azokat az embereket, akik elfogadják az aluljáróban a szórólapot az osztogatótól, és az első kukába beledobja. Ennek mi értelme? Hogy még egy mocsokkal több legyen? Nem mintha az összes nem ott végezné, de ha kevesebb fogyna talán rájönne a vezető, hogy ez nem kifizetődő marketing. Másik ilyen a szatyor-dilemma. Tescoban ingyen osztogatják a szemétnek valót, mindenki elvisz még pluszba is 2-t, hogy majd valamire jó lesz. Persze nem lesz jó semmire. Rég elmúlt az az idő, mikor még a nagymami 40 évig ugyanazzal a ruhaszatyorral megy bevásárolni. ÉS a mocsok csak gyűlik az olyan dolgoktól, ami alapjába véve felesleges, hogy van. Szeméttudatosság= szándékosan létrehozott szemét. Szemétnek születik, tiszavirág élete után szemétként távozik. Multkor vettem egy Wi-fi vevőt, tudjátok azt, amit az USB-be kell dugni, az a kis stick memória méretű. Kb 25*20 cm-es dobozba volt becsomagolva. Csak, hogy legyen még egy kis hulladékunk.

Bár ez nem csak a csomagolásokra meg a szatyrokra igaz. Amióta bevezették a gazdaságba a programozott lifetime fogalmát, azóta rengeteg dolgot dobunk ki. Sok dolog azért megy tönkre, hogy dobd ki, vegyél egy másikat. Nem a hibás gyártás okozza, a gyártási folyamat hibátlan, pont, hogy erre van programozva. Már alig hív valaki háztartási-gép szerelőt, ha tönkremegy valami, minek megjavítani, veszünk egyet a tescoba, most ugyis akciós.

Pozitívum, hogy egyre inkább terjed a szelektív hulladékgyűjtés, meg az újrafelhasználás, de ha , mint jelen esetben, minden technológia és gazdasági lehetőség adott, akkor miért nem használjuk ki jobban? Miért nem? Mert pár embernek nem érdeke. A sok alikus meg elhiszi, hogy így van rendjén. Sokan elhiszik, hogy a gazdasági válság is az emberiség hibája, pedig nem. CSak egy szűk rétegé, akit sem a környezete, sem a társadalma nem érdekelm csak a saját jóléte. De amíg ők szabják meg mi megy a médiában, addig az ember elhiszi, hogy minden így van rendjén.

Szólj hozzá!

Címkék: szemét hulladék szelektív tudatosság szatyor csomagolás

A bejegyzés trackback címe:

https://tomagondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr22922264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása