HTML

Gondolataim a Világ dolgairól

Először konkrét témaáról szerettem volna írni, de ugy döntöttem írok inkább a gondolataimról.

Friss topikok

  • dir3c: Aszem erről beszélsz. diractheory.blogspot.com Bár a linken nem a kétréses kisérlet van leírva. ... (2009.10.25. 16:39) Valószínűség
  • Toma001: Csakhát sokan azt hiszik, hogy a génjeinkbe van a gyarlóság. Hogy az ember eleve rossznak születik... (2009.01.20. 23:54) Irányelv

Linkblog

Ösztön?

2009.02.09. 14:34 Toma001

Az emberiség ismert történetének nem volt olyan évszázada, de talán évtizede sem, hogy ne folyt volna valahol háború. A háborúknak különböző céljai és okai vannak, de az eredmény ugyanaz. Emberek ölnek embereket. Ez a puszításvágy vajon a génjeinkben van vagy csak a környezet és a társadalom idézi elő? Mindkettőre van pro és kontra. Talán egyszerűbb elhinni az elsőt, a darwinista gondolkodásmód szüleménye, hogy nézzük meg az állatvilágot, ott is ugyanugy megvan a harc az élelemért vagy éppen a hierarchiáért. Csak hát nekünk van egy adottságunk, amit verbális gondolkodásnak hívnak. Tudjuk mérlegelni tettünk következményeit, ha tudatosan tettük, ha ösztönből. És érdekes módon máshogy képzeljük el a dolgokat kívülállóként, és másképp cselekszünk ha ott vagyunk.

1977 úttörő dátum a csillagászatban. Nem a Star Wars első részének a bemutatására gondoltam, hanem a Voyager 1-2 űrszondák útjára bocsájtására. Mindkét szonda hasonló küldetést hajt végre. Vizsgálja a Naprendszerünk bolygóit egy esetleges földönkívüli élet lehetőségének reményében. Fő célpont a Szaturnusz és a Jupiter, és azok holdjai. A Jupiter negyedik legnagyobb holdja az Europa. Felszínén vízjég található, változó magasságban. Egyes helyeken a jégréteg olyan vékony, hogy akár folyékony víz is lehet alatta, amely akár teret adhat az élet kezdetleges vagy akár fejlettebb formáinak. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a Szaturnusz legnagyobb holdja a Titan is. Talán még a közeljövőben sikerül eljuttatni e két helyre 2 űrszondát, amely képes lenne befúrni magát a jégréteg alá, és vizsgálni a vízterületet.

A Voyager 1-2 űrszonda azon túl, hogy kutatási célokat hajt végre, még egy fontos funkcióval rendelkezik: Magával hordoz egy arannyal bevont hanglemezt. Ezen a lemezen különböző zenei metódusok hallhatók, Bachtól, Mozartól, Beethoventől. Emellett a Lemez borítója több üzenetet is tartalmaz. Carl Sagan, akinek az ötlete volt a földönkívüli üzenet megalkotása, több ismertetőjelet is ábárázolt a lemezen. Megtalálható rajta egy férfi és egy nő rajza, amely a különböző népek stílusjegyeit ötvözi, a rajzot speciel Sagan felesége készítette. Emellet kódolt pulzárjelekben rögzítve a Föld bolygó helyzete, az azt felépítő fontosabb atomok, a matematikai ismeret, és különböző tudományokban szerzett ismeret. Emellett a lemezen helyet kapott még egy érdekesség: 55 különböző nyelven üdvözlik az esetleg létező és az üzenetet megszerző idegeneket. Ezek között a nyelvek között szerepelnek holt nyelvek is ,mint a sumer vagy az akkád, szerepel a latin, és az élő nyelvek között szerepel a magyar is. Különös, hogy más nyelveken ksi tekintetben mást hordoznak az üdvözlések. Például a latin így hangzik kissé bibliásan: "Üdv néked, bárhol is vagy. Jó szándékkal vagyunk irántad., és békét hoztunk a tér távoli mélységéből." A kínai: " Remélem mindannyian jól vagytok. Sokat gondolok rátok. Gyertek, látogassatok meg ha van egy kis időtök." A magyar: " Üdvözletet küldünk magyar nyelven minden békét szerető lénynek a világegyetemen."

Hogy mit is akartam ebből az egészből kihozni? Az üzenet hordozza a világegyetemben elfoglalt helyünket, és technológiai fejlődésünk, tudásunk, ahol a 70es években tartottunk. Becsempésztünk egy kis zenét, különböző komolyzenei és jazz részletek hallhatóak a lemezen, utalva ezzel művészi mivoltunkra. Egy valamiről azonban szó nem esik, pedig kitölti a napjainkat:a háború. Háborúkról és pénzről szó sincs az üzenetben, csak a tudásunk ahova jutottunk. Ezt szeretnénk bemutatni másoknak. Ezt szeretnénk látni kívülállóként. Nem azt mutatom, hogy mennyi pénzem van és milyen kocsim, hanem, hogy mit tudok. Mert ez visz minket előbbre. Aki kicsit is kilát a hétköznapokból az észreveheti, hogy a tudás ami előbbre viszi az emberiséget. A gazdaságban sem a pénz okoz örömet, hanem a technológia, amit meg tudunk vele venni. A technológia pedig a tudás eredménye. Ha mindenki tenne ezügyben, már sokkal előbbrébb járhatnánk. Ha mélyen belegondol szinte bárki, egy kívülállónak ezt szeretné bemutatni. Egy kívülálló és egy nem kívülálló között az a különbség, hogy egy kívülállónak azt mondjuk el amilyenek vagyunk, egy nem kívülállónak pedig azt amit hallani akar.

Szólj hozzá!

Címkék: háború idegen szaturnusz üzenet jupiter földönkívüli voyager sagan

A bejegyzés trackback címe:

https://tomagondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr82932385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása