HTML

Gondolataim a Világ dolgairól

Először konkrét témaáról szerettem volna írni, de ugy döntöttem írok inkább a gondolataimról.

Friss topikok

  • dir3c: Aszem erről beszélsz. diractheory.blogspot.com Bár a linken nem a kétréses kisérlet van leírva. ... (2009.10.25. 16:39) Valószínűség
  • Toma001: Csakhát sokan azt hiszik, hogy a génjeinkbe van a gyarlóság. Hogy az ember eleve rossznak születik... (2009.01.20. 23:54) Irányelv

Linkblog

Örökség

2009.01.22. 14:58 Toma001

Hogy milyen volt a Bush kormány? Ezt nehéz innen 7000 km-ről eldönteni. Az ember max abból tájékozódik, amit a tv-ben hall vagy az interneten olvas. Vannak tények, amik viszont megcáfolhatatlanok. Az örökség szó a legtöbb esetben pozitív dolgo szokott lenni, a jelen helyzetben ez kevésbé az. Hogy mit kapott az amerikai nép és az egész világ az előző 8 évben az Újföldtől? Először is 3 befejezetlen háborút. Vegyük sorban.

2001 szeptember 11-én történt terrortámadás miatt az Egyesült Államok hadat üzent az afgán táliboknak, először azzal az indokkal, hogy az ő művük a 9/11, később arra módosították, hogy a tálibok bújtatják az Al-Kaida vezetőit, akik a ludasak az akcióban. Érdekes a történetben, hogy ha egy terrorszervezet elkövet egy merényletet, azt általában fel is vállalja, hát pont azért teszi, hogy megmutassa erejét és befolyását. Az Al- Kaida sosem vállalta fel a történteket.A repülőgépek utaslistáján nem szerepelt egy arab név sem, mégis már másnap tudták név szerint, hogy kik vezették a repülőgépeket. Az meg végképp hihetetlen, hogy a 11 géprablóból 7 még mindig életben van! Most a 9/11es eseményekbe ne menjünk bele részletesen, akit érdekel olvassa el Drábik János: Világzsákutca című könyvét, vagy az alábbi tanulmányt: http://members.chello.hu/kapu/2001911.htm

A lényeg a lényeg, az afgánok elleni invázió nem aratott sikert, a tálibok maradtak, és Bushnak is hirtelenjébe új célpont akadt a szemébe.

2003-ban járunk. Szaddam Husszein neve mindenki számára ismerős. Iraki diktátorként híresült el. Arról kevés helyen írnak, hogy hatalmát a CIA-nek köszönheti, aki azért tette őt az ország élére, mert ha a sííták lennének hatalmon Irakban, akkor erős szövetségbe lennének a szintén sííta többségű Iránnal. Célját el is érték,  a két ország között szinte minden diplomáciai kapcsolat megszűnt. Hogy mi volt az oka mégis, hogy az USA hadat üzen egy olyan országnak, ahol ők szervezték meg hatalmat? Mintha hasonlót hallottunk már volna a nem is túl távoli történelemben:

Mikor Oroszország kezdett kicsit lemaradni a hidegháborúban a fő riválisától, az események éppen kapóra jöttek.USA még nem heverte ki a Vietnámot. Jimmy Carter a watergate botrány miatt szétverte az egész CIA-t, és az államok legfőbb dolga volt ekkor Nicaraguában leverni a kommunistákat. Iránban kitört az iszlám forradalom, ugyhogy a helyzet kapóra jött a szovjetek  Afganisztán elfoglalásával megszerezhették volna a legfőbb szövetségesük India bizalmát. A körülmények azonban nem úgy adódtak, ahogy várták. Pakisztán fellépett az oroszok ellen, de tartva a két lépés távolságot, nehogy az inidai szomszédok letámadják őket. Amerika belép a háborúba, fegyverrel és pénzzel támogatja a pastuk ellen fellépő mudzsahedineket, akik meg is szerzik az országban a hatalmat. Később a mudzsahedinekből verbuválódott tálib rendszer amerikai támogatással nyeri el a hatalmat.

Visszatérve Irakba 2003-ban hadat üzen George Bush Szaddam Husszein ellen, azzal az indokkal, hogy vegyi fegyverekkel rendelkezik. A támadás megindul, a háború vagy nevezzük inkább genocídiumnak 1 millió ártatlan iraki életébe kerül, és egyes közgazdászok szerint körülbelül 3000 milliárd dollárba az amerikai költségvetésnek. A küldetés nem érte el célját, vegyi fegyvereket nem találtak, bár konkrétan nem is ez volt a cél. Rend a mai napig nem lett Irakban, Maliki kormány nem tud mit kezdeni a 3 részre szakadt országgal.

A harmadik háború pedig nem konkrét ország ellen irányult. Ez a hadjárat a hangzatos War on terror nevet viseli. Ebben a háborúban mindenki ellenség, aki nem az amerikaiakkal van. Magyarul akinek nem tetszik ez a rendszer, arra rámondják, hogy szélsőséges, aki pedig fel is lép ellene az terrorista. És ez nem csak idegen országok ellen irányul, ugyanis a szeptember 11-ei eseményeket követően megszületett a Patriot Act. Ezen rendelkezés alapján bárki, ismétlem bárki házá át lehet kutatni előzetes bejelentés és házkutatási parancs nélkül. Bárki táskáját át lehet vizsgálni akármikor, nem kell hozzá külön rendelkezés. 48 óráig akárki előzetes letartóztatásba helyezhető, nem kell megindokolni, hogy miért. Ezek a szabadságjogok teljes meggyalázása. De ez még csak az események kezdete, a stafétabot tovább vándorolt egy kézzel, a többi a jövőn múlik, hogy hogyan folytatódik.

Szólj hozzá!

Címkék: bush irak cia afganisztán obama 11 örökség szeptember szaddam drábik

A bejegyzés trackback címe:

https://tomagondolatai.blog.hu/api/trackback/id/tr79895638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása